Gezond koolhydraatarm diëten

Gezond koolhydraatarm diëten

Gezond koolhydraatarm diëten
18 juni 2020

Een gezond koolhydraatarm dieet is gebaseerd op het eten van natuurlijk voedsel dat arm is aan koolhydraten maar je lichaam wel van alle nodige voedingsmiddelen voorziet. Wetenschappers zijn het er ondertussen over eens dat een gezond koolhydraatarm dieet de beste keuze is voor mensen die gewicht willen verliezen om een gezonder leven te leiden.

De eerste stap

Wat je precies moet eten, hangt af van jouw situatie. Stel jezelf daarom eerst deze vragen en probeer eerlijk te antwoorden: Eet ik gezond? Beweeg ik voldoende? Wat is mijn ideale gewicht en hoe gemotiveerd ben ik om dat gewicht te bereiken? Weten waar je staat is een belangrijke eerste stap naar gezond afvallen.

De basis van een gezond dieet: 2 lijstjes Koolhydraatarm diëten kan je op veel verschillende manieren doen, maar als we het hele dieet zouden moeten samenvatten in twee handige lijstjes, dan zou het er ongeveer zo uit zien: Gezond: vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten, zaden, melkproducten, vetten en natuurlijke oliën.

Ongezond: suiker, fructose stroop, graan, transvetten, olie gemaakt van zaden, kunstmatige zoetstoffen, light en andere “dieet” producten, diepvriesmaaltijden. Er zijn overigens nog veel meer dieëten. Bekijk ze even goed voordat je begint. Te vermijden We geven even enkele voorbeelden van producten die je beter vermijdt omdat ze één of meerdere van de ingrediënten uit het bovenstaande lijstje met ongezonde bestanddelen bevatten.

 • Frisdrank, vruchtensap, snoepgoed, ijs en vele andere soorten desserts zitten bomvol suiker. Het spreekt voor zich dat deze producten geen plaats hebben in een gezond koolhydraatarm dieet.
 • Niet alle graansoorten zijn ongezond, maar degene die rijk zijn aan gluten vermijd je maar beter. Dit zijn tarwe, spelt, gerst en rogge. Veel soorten brood en pasta worden gemaakt van deze graansoorten. Die vermijd je dus beter.
 • Transvetten vind je in heel wat bereide maaltijden en fast foods. Dat hamburgers uit een fast food keten ongezond zijn, hoeven we je hopelijk niet meer te vertellen. -Met oliën moet je goed opletten, want er zijn er enkele die je absoluut moet vermijden. Het gaat om oliën die rijk zijn aan omega-6 vetten, zoals soja-, zonnebloem-, maïs- en koolzaad-olie.
 • Kunstmatige zoetstoffen zijn vaak gemaakt van erg ongezonde chemische producten, zoals aspartaam, saccharine, sucralose en cyclamaten. Gebruik in plaats hiervan stevia, een natuurlijke zoetstof die veel zoeter smaakt dan suiker. -light en “dieet” producten hoor je te vermijden, ondanks de aanlokkelijke naam. Veel zuivelproducten die van nature rijk zijn aan vetten, hebben een light variant die misschien wel minder vet bevat, maar ook heel wat ongezonde smaakversterkers.
 • Bereide maaltijden zoals diepvriespizza’s zijn uit den boze. Er is een heel simpele regel die veel mensen toepassen: ziet het eruit alsof het in een fabriek werd gemaakt, dan is het waarschijnlijk ongezond. Veel mensen kampen tegenwoordig met een teveel aan buikvet. Door deze producten niet te eten zal ook niet alleen vet rond je heupen en billen kwijtraken, maar zal je ook al je overtollig buikvet verbranden.

Wat mag je dan wel eten?

Er zijn gelukkig nog heel wat producten die je wel mag eten wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt.

 • Vlees van hoge kwaliteit zoals grasgevoederd rundsvlees, varkensvlees of schapenvlees is erg rijk aan eiwitten. Een perfecte bron van energie voor wie koolhydraatarm eet dus.
 • Vis is de perfecte aanvulling voor vlees. Zalm, forel en kabeljauw zijn rijk aan gezonde vetzuren. Als je kan, kies dan voor vis die in het wild gevangen is.
 • -Eieren zijn een simpele goedkope bron van eiwitten en vetten.
 • Groenten zoals broccoli, spinazie, kolen en wortelen horen in elk dieet thuis. Ze bevatten veel vitaminen en anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen allerlei schadelijke stoffen. Hetzelfde geld voor appels, sinaasappels, peren en bessen.
 • Noten en zaden zoals amandelen, walnoten en zonnebloempitten zijn een uitstekende alternatieve snack. Ze zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten weinig suikers.
 • Zuivelproducten van hoge kwaliteit zijn echt gezond, wat anderen ook zeggen. Ze zijn een goede bron van vetten en eiwitten en zijn arm aan suikers.
 • Enkele gezonde oliën zijn kokosolie en olijfolie.

Twijfelgevallen: deze producten mag je met mate eten

Ga je je dieet reduceren tot enkele lijstjes van dingen die je wel en niet mag eten, dan wordt dat al snel erg saai. Bovendien zijn er nog heel wat producten die in geen enkele van beide lijstjes (gezond of ongezond) staan. Zij horen bij de twijfelgevallen: producten die in principe niet ongezond zijn, maar die je toch beter mijdt wanneer je zo snel mogelijk wilt afvallen. Het gaat om lekkernijen zoals zwarte chocolade, wijn, aardappelen, rijst en bonen.

Chocolade met veel cacao is eigenlijk best gezond, maar omdat er ook veel suiker in zit, is het niet de beste keuze voor wie wilt afvallen. Voor rijst en aardappelen geldt hetzelfde: ook al zijn deze producten rijk aan koolhydraten, dat wilt niet zeggen dat je ze daarom helemaal moet schrappen uit je dieet. Heb je je ideale gewicht al bereikt, dan mag je best wat meer koolhydraten eten.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden